Sök efter ett yrke.

26 yrken

BA Tak- och tätskiktsmontör

Tak- och tätskiktsmontörer arbetar med att lägga tätskikt och yttertak på byggnader, men även med att montera tätskikt på byggnadsdelar som kulvertar och brobanor. Arbeten finns inom nyproduktion och renoveringar av äldre hus. Tak- och tätskiktsmontage är ett precisionsarbete som innehåller många olika arbetsmoment, material och tekniker.
Bild på en takmontör.

Tandhygienist

Tandhygienister arbetar med förebyggande munhälsovård och med behandling av vissa tandsjukdomar. De informerar och ger råd till både enskilda patienter och grupper i till exempel skolor. Tandhygienister kan även arbeta med uppsökande tandvård, oftast inom äldrevården. Arbetet är till stor del självständigt och kommunikativ förmåga är viktigt.
Tandhygienist behandlar en patient

Tandläkare

Tandläkaren förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och skador i munnen och käksystemet. Det är ett precisionsarbete där man använder sina medicinska och biologiska kunskaper. Men det är samtidigt ett omvårdnadsyrke där man arbetar nära andra människor.
Tandläkare med patient

Tandsköterska

Tandsköterskor arbetar med att assistera vid undersökningar och behandlingar av patienter. De utför även en del självständiga behandlingar. Arbetet sker ofta i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Tandsköterskor arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. God känsla för service och noggrannhet är viktiga förmågor i arbetet.
Tandsköterska putsar verktyg

Tandtekniker

Tandtekniker är ett medicintekniskt yrke. En vanlig arbetsuppgift är att tillverka konstgjorda tänder för att ersätta tappade eller skadade tänder. Arbetet blandar avancerad medicinteknik med precisionsarbete och en känsla för design.

Tatuerare

En tatuerare använder sin konstnärliga förmåga och arbetar utifrån sitt sinne för bilder, form och färger. Det är lika viktigt att vara lyhörd och kunna lyssna till kundens önskemål om sin kroppsutsmyckning som att ha heltäckande kunskap om de regler som finns kring hygien i arbetet.
Bild på en tatuerare som jobbar i studio.

Taxiförare

Taxiförare har ett serviceyrke, de kör kunder mellan olika platser på beställning. Man möter varje dag många passagerare och det är viktigt att både se till att de kommer snabbt och säkert dit de ska och att bemöta kunderna på ett trevligt sätt.

Telefonförsäljare

En telefonförsäljare skapar relationer med kunder via telefon i syfte att sälja eller väcka intresse för en vara eller tjänst. Man kan arbeta både med försäljning mot privatpersoner och mot företag. Att vara bra på att lyssna, kommunicera med kunderna och sälja är viktiga förmågor för en telefonförsäljare.

 
Stor bild 480p

Telefonist

Telefonisten är ofta kundens första kontakt med företaget. De som ringer ska få ett bra bemötande och den hjälp de behöver för att nå rätt person. Att vara positiv och lyhörd är viktiga förmågor. Det gäller att vara flexibel och lösningsfokuserad för att kunna hantera alla typer av samtal.

 
Telefonist - kille

Teletekniker

Teletekniker arbetar med att skapa förutsättningar för medieöverföring genom att bygga en elektronisk infrastruktur för kommunikation. Detta görs genom att installera generella kabelnät och trådlösa nät för exempelvis data och tele i kontor, industrier och bostäder. Teleteknikern arbetar även med större stadsnät och rikstäckande nät. Bredbandslösning via fiberinstallation är ett vanligt arbetsområde inom yrket.