Sök efter ett yrke.

16 yrken

Kabinpersonal

Kabinpersonalens arbete innebär att ansvara för säkerheten ombord på flygplan samtidigt som man arbetar för att passagerarna ska vara bekväma ombord. Under flygningen ger man service till de som reser. Vid en nödlandning ska de se till att passagerarna så snabbt som möjligt utrymmer flygplanet. Det är viktigt att vara serviceinriktad och ansvarsfull.

Kafé- och konditoribiträde

Kafé- och konditoribiträden arbetar med att bemöta och servera de kunder som kommer till kaféet. Kunden är alltid i fokus. Det är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.

Kallskänka

Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för kallskänkor att utveckla.
Bild på två kallskänkor i ett kök.

Kemist

Kemister arbetar med frågor som är viktiga för hälsa och miljö. Utveckling av läkemedel, livsmedel och nya produkter är vanliga arbetsuppgifter för kemister. Många jobbar på laboratorium i samarbete med andra yrkesgrupper. Analytisk förmåga är grundläggande i arbetet.
Närbild på en kemist.

Kiropraktor och naprapat

Kiropraktorer och naprapater arbetar med att undersöka, diagnostisera och behandla besvär i rörelse- och stödjeorganen. Syftet är att lindra smärta och återställa normal funktion. Rygg- och muskelbesvär, huvudvärk, nacksmärtor, arbetsrelaterade besvär och idrottsskador är exempel på besvär som behandlas av yrkesgrupperna. I arbetet används manuella behandlingstekniker.
Bild på en kiropraktor och en patient.

RL Kock

Kockar arbetar med att laga mat på till exempel restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Bild på en kock som gör en beställning via telefon.

Kommunikatör/informatör

Kommunikatörer arbetar med strategiska och operativa kommunikations- och informationsinsatser i företag, myndigheter och organisationer. Arbetet handlar bland annat om att forma och förmedla budskap, utveckla varumärken, bygga relationer och bidra till att verksamheten når uppsatta mål. Kommunikatörer arbetar också med att utveckla andras kommunikativa förmåga och att ge råd i kommunikationsfrågor.
Bild på kvinna i föreläsningssal.

Konstnär

Konstnärer arbetar med många konstformer, uttrycksmedel, tekniker och material. De traditionella konstformerna är måleri, teckning, grafik och skulptur. Konstnärer arbetar även med bland annat fotografi, rörlig bild, ljud, ljus och text. Arbetsfältet är mycket brett och det är vanligt att kombinera inriktningar. Utställningar, rådgivning och offentlig utsmyckning är exempel på arbetsuppgifter.
Bild på en konstnär som målar.

BA Kranförare

Kranförare manövrerar och styr kranar och lyftanordningar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. Kranföraren lastar, monterar, lossar och förflyttar olika sorters tungt material och gods. Det finns stationära och mobila kranar. Arbetet skiljer sig åt beroende på vilken kran man hanterar. Säkerhetsfokus, koordinationsförmåga och samspel med andra yrkesgrupper är viktigt i arbetet.
Kranförare

Kriminalvårdare

Kriminalvårdare arbetar på någon av Kriminalvårdens anstalter och häkten och har den dagliga kontakten med de intagna. Säkerhet och ordning är viktigt, men en stor del av arbetet handlar om att förbereda klienterna inför ett liv utan kriminalitet. Den som söker sig till yrket bör vara stabil, empatisk och ha en vilja att göra skillnad för andra.