Sök efter ett yrke.

17 yrken

Idrottslärare

Idrottslärare undervisar i ämnet idrott och hälsa i grundskolan och gymnasieskolan. Idrottslärare kan också undervisa vid så kallade idrottsgymnasier inom en speciell idrottsgren, i särskola, i folkhögskola och på lärarutbildningarna vid universitet och högskolor. Med utbildning till idrottslärare kan man också arbeta som instruktör och tränare inom idrottsrörelsen eller i kommunal idrottsverksamhet och friskvård.
Bild på kvinna som håller i västar

BF Idrottstränare

Gemensamt för de flesta idrottstränare är ett brinnande intresse för idrott och en bakgrund som aktiv idrottare eller ledare. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken nivå man arbetar och vilken idrott man ägnar sig åt. Som idrottstränare bör man tycka om att arbeta med människor.
Idrottstränare med ett ishockeylag

Illustratör

Illustratörer arbetar oftast på uppdrag av tidningar, förlag, kommunikationsbyråer och andra företag. Det är vanligt att illustratörer specialiserar sig på en viss typ av illustrationer. Det kan vara illustrationer till böcker, tidningar, serieteckningar, animerad film eller tekniska bruksanvisningar.
Omslagsbilder från barnböcker

Industridesigner

En industridesigner arbetar med utveckling av produkter och tjänster där användarna oftast är många med samma behov. Syftet är att lösa, möjliggöra eller tillfredsställa ett behov eller en önskan. Produkten eller tjänsten ska även tillfredsställa behov från marknaden och produceras. Industridesignern är med i hela processen från idé till färdig produkt. Kreativitet och samarbetsförmåga är viktigt.
Industridesigner diskuterar med en arbetagrupp

Industrielektriker

Industrielektriker har kunskap om styr- och reglerteknik/mekatronik, elektronik och datasystem. De arbetar under drift av industriprocesser med både hög- och lågspänning. Industrielektriker är ofta specialiserade på den process som industriföretaget har.

IN Industrilackerare

Industrilackerare arbetar med lackering av olika material och produkter inom tillverkningsindustrin. Pulverlackering och våtlackering är de metoder som används. Arbetet är i stor utsträckning automatiserat. Det innebär programmering och övervakning av robotar, påfyllning av processkemikalier och kvalitetskontroller. Vid manuellt arbete utför man lackeringen själv med sprutpistol.
Industrilackerare

Ingenjör inom bygg- och anläggning

Ingenjörer inom bygg och anläggning ser tydliga resultat av sitt arbete, till exempel ett hus eller en bro. Att skapa byggnadsverk och infrastruktur utgör en central del i samhällets utveckling. Med tekniska kunskaper söker byggingenjörerna den bästa lösningen på ett problem eller för att effektivisera en process. Det finns flera olika roller inom projektet och ofta handlar det om ledande befattningar.

 
Byggnadskran som sträcker högt över husbygge

Ingenjör inom elektroteknik

Elektroteknik är ett samlingsnamn för flera områden inom tillämpad elektrofysik, där elektricitet och elektromagnetism används. Några av områdena inom elektrotekniken är telekommunikation, radar och elkraftteknik. Elektroteknik-ingenjörens jobb kan handla om att utveckla teknik i allt från medicinsk utrustning till självkörande bussar och 5g-nät.
Bild på en elingenjör.

Ingenjör inom kemi och kemiteknik

Ingenjörer inom kemi & kemiteknik arbetar med att ta fram och utveckla olika kemiska produkter. Ofta arbetar kemiingenjören i ett laboratorium. Vissa är med och forskar om framtidens mediciner medan andra experimenterar och analyserar på redan befintliga produkter och material.

Ingenjörer inom maskinteknik

Rätt sak på rätt plats i rätt ögonblick är viktigt för maskiningenjören. Detta gäller i hela kedjan från ritning och prototyp till test och produktion. Maskiningenjörer skapar och förbättrar tekniska produkter, så som robotarmar, bilmotorer, hissar och självgående skogsmaskiner. Maskiningenjören kan arbeta med hela tillverkningsprocessen eller specialisera sig på något led.
Bild på två män och en maskin.