Sök efter ett yrke.

Fem yrken

Ekonomiassistent

Ekonomiassistenten arbetar med varierande arbetsuppgifter beroende på om man arbetar i en större eller mindre organisation eller företag. Ekonomiassistenten kontrollerar att uppgifterna i bokföringen stämmer med verifikationerna. Det gäller att vara noggrann i sitt arbete och man måste tycka det är kul med siffror.
Bild på en ekonomiassistent som använder en miniräknare och skriver dokumentation.

HA Ekonomyrken

Ekonomer finns inom alla branscher på arbetsmarknaden och arbetsuppgifterna kan se olika ut beroende på inriktning. Det kan handla om allt från att marknadsföra en produkt till att granska redovisningen i ett företag. Oavsett inriktning är förmågan och intresset för att analysera komplexa ekonomiska sammanhang viktig. Här kan du läsa eller länkas vidare till en mängd yrken med ekonomi som den gemensamma nämnaren.

EE Elektrikeryrken

Elektriker arbetar med flera olika uppgifter beroende på inriktning. En stor del av elektrikernas arbete är tekniskt baserat men även rent hantverksmässiga inslag förekommer. Gemensamt för de flesta elektriker är att de oftast har samma bas i grundutbildningen. Distributionselektriker, industrielektriker, installationselektriker och serviceelektriker är exempel på vanliga yrken inom området.

EE Elektronikreparatörer och servicetekniker

Elektronikreparatörer och servicetekniker arbetar med installation, service och reparation av till exempel mobiltelefoner, TV-apparater, ljudanläggningar, vitvaror, datorer eller kontorsmaskiner. Arbetet utövas på plats hos kunder eller på en verkstad. Det är viktigt att vara serviceinriktad eftersom det ingår mycket kundkontakter.
Närbild på en elektronikreparatör som lagar en mobil.

Elevassistent

Elevassistenter arbetar i skolan med enskilda individer som är i behov av extra stöd. Elevassistenten kan också vara en extra hjälp i klassrummet under undervisningen, på raster och på fritids. Arbetsuppgifterna kan variera mycket vilket gör jobbet omväxlande. En del av arbetet kan innebära omvårdande och assisterande arbetsuppgifter som exempelvis att förflytta sig eller komma ihåg att ta mediciner. I vissa fall kan man också behöva ha kunskap om olika funktionsnedsättningar.