Sök efter ett yrke.

27 yrken

RL Bagare och konditorer

Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att både vara kreativ, men också stresstålig och ha förmåga att organisera sitt arbete.
Bagare fyller pajformar

Bankrådgivare och banktjänsteman

Att vara utåtriktad och tycka om att ha många kundkontakter är självklart för en bankrådgivare. Man gör analyser och ge ekonomiska råd till kunder, oftast via ett bokat besök. Samtidigt säljer rådgivaren bankens produkter till kunden.

Bild på en bankrådgivare som sitter ned med en kund.

BA Bantekniker/banarbetare

Bantekniker arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanor och på spårväg. Vanliga arbetsuppgifter är växel- och rälsbyten, snö- och vegetationsröjning och spårjusteringar. Arbetet förbättrar och säkerställer framkomligheten för tåg och innebär därför tidspress.

Barnmorska

Barnmorskor ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. I arbetet ingår bland annat att göra undersökningar och ge smärtlindring vid behov. Barnmorskor arbetar också med preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling för barnlöshet, utbildning och information kring sex- och samlevnadsfrågor.
Bild på barnmorska

Barnsjuksköterska

Barnsjuksköterskor arbetar bland annat med barnhälsovård, skolhälsovård, barnmedicin, barnkirurgi och barnpsykiatri. Arbetsuppgifterna varierar beroende på verksamhet. Arbetet kräver att barnsjuksköterskan kommunicerar och anpassar information utifrån barnets ålder, utvecklingsnivå och tidigare erfarenheter.
Bild på en barnsjuksköterska och en patient.

BF Barnskötare

Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete, som exempelvis utevistelse, kreativ lek eller sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.
Barnskötare med en barngrupp

Bartender

En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt och det är bra att vara stresstålig, det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Bartender serverar dryck

Begravningsentreprenör

Begravningsentreprenören sköter de praktiska uppgifterna i samband med en begravning. I arbetet krävs förmåga att möta och hantera människor i sorg. Arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande.

Behandlingsassistent och socialpedagog

Som behandlingsassistent eller socialpedagog arbetar man med barn, unga eller vuxna med psykosocial, missbruks- eller beroendeproblematik. Behandlingsassistenten hjälper klienterna att kunna leva ett självständigt liv eller ta sig ur ett drogberoende.

Bergarbetare i gruva

Det är bergarbetare som ser till att den malm som är intressant att bryta når markens yta. Bergarbetare har olika roller i processen; borra, spränga, skrota och sedan transportera malmen från gruvan. De största arbetsplatserna finns i Norrbottens län, Västerbottens län och Bergslagen.
Bild på en bergarbetare som borrar i en gruva.