Sök efter ett yrke.

14 yrken

BA Anläggningsarbetare

Anläggningsarbetare arbetar med att bygga vägar, broar, parker, trädgårdar och anläggningar av olika slag. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på arbetsområde. Anläggningsarbetare gör allt från att lägga asfalt och rörledningar, underhålla vägar och järnvägar, anlägga parker och trädgårdar till att stensätta gator och torg.
Bild på en anläggningsarbetare som arbetar vid ett brobygge.

BA Bantekniker/banarbetare

Bantekniker arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanor och på spårväg. Vanliga arbetsuppgifter är växel- och rälsbyten, snö- och vegetationsröjning och spårjusteringar. Arbetet förbättrar och säkerställer framkomligheten för tåg och innebär därför tidspress.

Barnmorska

Barnmorskor ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. I arbetet ingår bland annat att göra undersökningar och ge smärtlindring vid behov. Barnmorskor arbetar också med preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling för barnlöshet, utbildning och information kring sex- och samlevnadsfrågor.
Bild på barnmorska

Biomedicinsk analytiker

De flesta biomedicinska analytiker arbetar på sjukhuslaboratorier eller på avdelningar för klinisk fysiologi. Den ena inriktningen är främst laborativ, den andra innebär mycket patientkontakter. Arbetet innebär att analysera prover eller göra funktionstester, samt bedöma och redovisa resultaten. Läkare använder underlagen för att ställa diagnoser, besluta om behandlingar och följa sjukdomar.
Bild på två biomedicinska analytiker som analyserar ett prov.

Distriktssköterska

Distriktssköterskor arbetar på vårdcentraler och inom kommunens hälso- och sjukvård. Arbetsuppgifterna kan innebära egen mottagningsverksamhet, barnhälsovård, hemsjukvård och vård av äldre och funktionshindrade i särskilt boende. Arbetet är till stor del självständigt, vilket innebär att kunna göra bedömningar och fatta egna beslut. Det är också viktigt att kunna samarbeta med andra yrkesgrupper.
Bild på distriktssköterska.

Fritidspedagog/Lärare i fritidshem

Fritidspedagogen arbetar för att barn ska ha en meningsfull och lärorik fritid före, under och efter skolan. Elevernas behov, utveckling och lärande står i fokus. I sitt arbete uppmuntrar fritidspedagogen barnen till egna initiativ, men ordnar också olika aktiviteter inom- och utomhus.
Fritidspedagog med barngrupp i utemiljö

Förskollärare

Förskolläraren arbetar med de yngre barnens lärande och utveckling från de första orden fram tills dess att de börjar första klass. I det dagliga arbetet med barnen ingår bland annat lek, samtal, sång, drama och bild. I arbetet ingår även kontakt med föräldrar och dokumentation av det pedagogiska arbetet.
Detaljbild med barnhänder, penslar och färger

Grundlärare förskoleklass till årskurs 6

Grundlärare undervisar barn och ungdomar - från förskoleklass till årskurs 6. Grundläraren ska väcka nyfikenhet hos eleverna och stimulera dem till att själva söka kunskap. Det dagliga arbetet med eleverna är till stor del självständigt och innehåller allt från planering och genomförande av lektioner till föräldrakontakter.
Barngrupp i arbete

Gymnasielärare i yrkesämnen

Att undervisa i yrkesämnen är ett sätt att kombinera praktiskt yrkeskunnande med pedagogiskt arbete. Gymnasielärare i yrkesämnen blandar teori med praktik för att förbereda eleverna inför arbete inom det yrke man undervisar om. Det finns kurser och utbildningar inom allt ifrån måleri och plåtslagning till bageri och konditori.
Kvinnlig gymnasielärare med en grupp ungdomar

Psykiatrisjuksköterska

Psykiatrisjuksköterskor arbetar med omvårdnad inom psykiatrisk sluten- och öppenvård. Arbetet handlar övergripande om att hjälpa patienter att hantera psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom, att hantera känslor av meningslöshet och att stärka personens känsla av att ha kontroll över sitt liv. Det är viktigt att arbeta utifrån ett helhetsperspektiv och att se både patient och närstående i deras livssituationer.
Omvårdnad