Sök efter ett yrke.

27 yrken

BF Barnskötare

Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete, som exempelvis utevistelse, kreativ lek eller sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.
Barnskötare med en barngrupp

Bartender

En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt och det är bra att vara stresstålig, det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Bartender serverar dryck

Besiktningstekniker, bilprovning

En besiktningstekniker arbetar med att kontrollera fordon så att de uppfyller de krav som ställs på dem vad det gäller säkerhet och miljö. Tekniska hjälpmedel, datautrustning, mätinstrument och verktyg finns som stöd i arbetet. I jobbet träffar man också många kunder och det gör att det är viktigt med en känsla för service samtidigt som man är noggrann.
Bild på en besiktningstekniker på bilprovningen.

Brandman

Brandmannens arbete går ut på att förebygga, hindra och begränsa skador i samhället på människor, egendom och miljö. Brandmän arbetar inom ett brett område med många olika arbetsuppgifter. En viktig del av arbetet innebär att förhindra och förebygga att olyckor inträffar.
Rökdykare i en rökig lokal

Budbilsförare

Budbilsförare kör personbil, skåpbil eller lätt lastbil. Man transporterar allt från kuvert till stora paket från dörr till dörr. Det är bra att ha god lokalkännedom så att man vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt. Jobben finns på budbilsfirmor men även på större företag och myndigheter.

Controller

En controller arbetar med att analysera, följa upp, stötta styrningen och skapandet av strategier inom företag eller organisationer. Controllern är ett stöd för ledningen genom att analysera ett område av verksamheten. Det kan till exempel handla om ekonomi eller kvaliteten på verksamheten. Controllern ställer en diagnos på hur styrningen fungerar. Analytisk förmåga är en viktig egenskap för dem som söker sig till yrket.
Controller i arbete

NB Djurskötare

Djurskötare arbetar med djur och ansvarar för att de blir väl omhändertagna. Som djurskötare kan man ha hand om lantbrukets djur såsom mjölkkor, grisar, fjäderfä och får. Men man kan också arbeta med husdjur som hund- eller hästskötare, eller som djurvårdare på djurpark. Arbetet kräver att man är ansvarsfull och flexibel.
En kalv får en näve grönfoder

Elevassistent

Elevassistenter arbetar i skolan med enskilda individer som är i behov av extra stöd. Elevassistenten kan också vara en extra hjälp i klassrummet under undervisningen, på raster och på fritids. Arbetsuppgifterna kan variera mycket vilket gör jobbet omväxlande. En del av arbetet kan innebära omvårdande och assisterande arbetsuppgifter som exempelvis att förflytta sig eller komma ihåg att ta mediciner. I vissa fall kan man också behöva ha kunskap om olika funktionsnedsättningar.

Fordonsmontör

Fordonsmontörer monterar detaljer vid tillverkning av fordon. Sedan provar montören att de delar som monterats fungerar felfritt. Samarbetsförmåga är viktigt eftersom arbetet till stor del är laginriktat. Fordonsmontörer kan vara specialiserade på vissa delar av fordonet men vanligen arbetar de på en produktionslinje.
Billjuddämpare på lager

Fysioterapeut

Fysioterapeuter är specialiserade på människans rörelseförmåga och hjälper patienter att bibehålla eller uppnå förbättrad hälsa genom rörelse och fysisk aktivitet. Idrottsskador, neurologiska sjukdomar och smärtlindring är några exempel på områden som fysioterapeuten arbetar med. Yrket är självständigt och fysioterapeuten har ett eget behandlingsansvar.
Detaljbild: Träning av benmuskel