Flygvärdinna/flygvärd

Flygvärdinnor och flygvärdar kallas också kabinpersonal. De är främst till för passagerarnas säkerhet och bekvämlighet. I arbetet ingår att ge god service och servera mat och dryck. Det är viktigt att vara serviceinriktad och stresstålig. Vid en nödlandning ska de se till att passagerarna så snabbt som möjligt utrymmer flygplanet.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Flygvärdinnor eller flygvärdar är anställda hos flygbolag.

Arbetsuppgifter
Kabinpersonalens huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen.

Före arbetspasset går man igenom dagens flygningar med den ansvarige ombord. Man får i förväg veta om det finns ensamåkande barn eller andra passagerare som behöver extra assistans under flygningen. Kanske finns någon allergiker med på flygningen eller någon känd person som man bör känna till innan flygningen startar.

När passagerarna kommer ombord hjälper flygvärdinnan/flygvärden dem att snabbt hitta sina platser och stoppa undan sitt handbagage så att flyget kan avgå enligt tidtabellen. När kaptenen har gett klartecken stänger man dörrarna och innan planet lyfter genomför personalen en säkerhetsdemonstration.

När planet har lyft serverar kabinpersonalen mat och dryck och säljer varor och ser till att passagerarna trivs ombord. Efter flygningen räknas kassan och stäms av innan arbetspasset är slut. Arbetsuppgifterna under flygningen varierar beroende på om man jobbar på korta inrikes turer eller långa internationella flygningar. Också antalet anställda i kabinen varierar beroende på flygplanstyper och flygningar.

Kabinpersonal möter nya passagerare och kollegor varje dag och är ständigt på resande fot. Vid varje avgång kommer de i kontakt med bland annat flygplanstekniker, trafikassistenter och ramppersonal som hanterar bagage, passagerare eller tar hand om flygplanet.

På många flygbolag fungerar kabinchefen som arbetsledare och stöd för kabinpersonalen. Kabinchefen håller kontakt med kaptenen och ser till att allting fungerar smidigt ombord. Mellan avgångarna kontrollerar kabinchefen bland annat nödutrustningen och ser till att mat och förfriskningar finns ombord. Ett annat namn på kabinchef är purser. Pursern är oftast en flygvärdinna/flygvärd med lång erfarenhet som leder och fördelar arbetet i kabinen. Det är varje flygbolag som själva väljer benämning på den som är arbetsledare i kabinen under flygningen.

Arbetstider
Arbetstiderna varierar mycket. Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema som man får upp till 14 – 28 dagar i förväg. I arbetet ingår en så kallad stand by-funktion, vilket betyder att flygvärdinnan/flygvärden har jour i hemmet eller kommer till flygplatsen och är beredd att ge sig iväg med kort varsel.

Förmågor

Förmågor som flygvärdar/flygvärdinnor behöver ha eller utveckla:

Serviceinriktad:
Det är viktigt att vara serviceinriktad, lyhörd och hjälpsam i mötet med resenärerna.

Stresstålig: Det är viktigt att kunna behålla lugnet i stressade situationer. Arbetet i kabinen sker oftast under tidspress.

Handlingskraftig: Det är bra att kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en eventuell nödsituation.

Kommunikativ: Det bra om man kan kommunicera på flera språk. Det är också viktigt att kunna läsa av situationer och avstyra konflikter.

Styrka och rörlighet: Flygvärdinnan/flygvärdens arbete är tungt i en trång miljö. Man står och går långa stunder och behöver vara i god fysisk form för att orka med jobbet.