Kafé- och konditoribiträde

Kafé- och konditoribiträden arbetar med att bemöta och servera de kunder som kommer till kaféet. Kunden är alltid i fokus. Det är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.

Kafé- och konditoribiträden jobbar oftast på caféer, konditorier och espressobarer.

Arbetsuppgifter
Arbetet som kafébiträde kan innehålla många olika arbetsuppgifter beroende på vilken arbetsplats man arbetar på.

Vanliga arbetsuppgifter kan vara att sköta försäljningen av till exempel bakverk, smörgåsar och olika drycker. Kafébiträdet hanterar kassan och tar betalt av kunderna och serverar det som beställs. Samtidigt som beställningen görs klart håller man kontakt med gästen. Kafébiträden har ett mycket utåtriktat arbete där gästen står i centrum och förväntar sig ett trevligt bemötande.

Man bereder kaffe eller andra drycker och hjälper ibland även till med enklare arbete i kallköket, till exempel att förbereda smörgåsar, sallader eller wraps.

Kafébiträden ansvarar också för att det är rent och fint i lokalerna, att disk plockas undan under dagen och bord och stolar är klara för nya kunder. Ibland ingår lokalvård och diskning i arbetet.

Kafébiträdet kan också ansvara för att ta emot varubeställningar som kommer från kunder och att se till att rätt saker packas och levereras.

Ibland är man specialiserad på att tillreda olika sorters kaffedrycker och kan då kallas barista. Baristor har ofta en kortare vidareutbildning som ger kunskaper i att hantera maskiner, tekniker och kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar.

Arbetstider
Arbetstiderna varierar, man kan vara beredd på att arbeta på kvällstid och under helger.

Förmågor

Förmågor som kafé- eller konditoribiträden behöver ha eller utveckla:

Resultatinriktad: Man behöver ha öga för vad som behöver göras så att man kan förebygga flaskhalsar i jobbet.

Serviceinriktad: Det är viktigt att kunna ta folk på ett bra sätt så att de känner sig nöjda med bemötandet och besöket på fiket.

Stresstålighet
: Under vissa perioder kan det vara många gäster som behöver service samtidigt.

Säljinriktad: En del i arbetet handlar om merförsäljning till kunderna.