Turismyrken

Att arbeta inom turism kan vara att planera, marknadsföra eller genomföra aktiviteter för besökare, både i stort och i smått. Både turismen och resandet ökar i omfattning, och yrkesområdet ger stora möjligheter att själv skapa och utforma sitt arbete. Samtidigt följer ett stort ansvar för människors välbefinnande.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsplatsen kan vara i stad eller natur - i princip varsomhelst beroende på vilken typ av arbete man har inom turismnäringen och vilken målgrupp som avses.

Arbetsuppgifter

Yrken inom turism kan ha många olika inriktningar, beroende på vilken utbildning man har och vad man väljer att arbeta med. Jobbet kan handla om att kläcka, planera och/eller genomföra olika idéer. Ofta ingår samarbete med det lokala näringslivet eller med olika organisationer eller kommunerna. Samtidigt inriktas turismbranschen mer och mer mot en ökad professionalism, vilket skapar ett behov av att rekrytera personer som kan arbeta med att utveckla långsiktiga strategier och ha förmågan att planera och organisera större evenemang.

Det finns oändligt många arbetsuppgifter för den som vill arbeta inom turistnäringen. Det är vanligt att själv ha möjlighet att skapa sin egen inriktning utifrån intresse och utbildning. Vildmarkskock, jaktguide, fiskeguide, fiskeinstruktör, fjällguide, jaktinstruktör, skidguide, skoterguide, turismkoordinator, ridtursguide, naturupplevelseguide, campingvärd, stugvärd och hotellvärd är bara ett litet urval av de yrkesinriktningar som finns. Arbetet kan bestå av att boka lokaler, mat och övernattning, eller att guida i ett visst naturområde, veta var det finns bra ridvägar eller jaktmarker, var man kan få se älg eller var rödingen nappar bäst.

Man kan ansvara för mat och husrum, exempelvis driva en campingplats eller ett vandrarhem. Kanotpaddling, forsränning, fågelskådning, jakt, skoterutfärd eller vildmarksliv är sådant som efterfrågas av turister. En växande inriktning är hästturism, där besökarna får sköta om sin häst och bege sig på ridturer eller på ridläger. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är turismen nära knuten till hotellboende och shoppingmöjligheter. Samtidigt utvecklas kulturturismen allt mer, exempelvis i Ystad omkring fenomenet Kurt Wallander eller Ishotellet i Jukkasjärvi.

Arbetsdagarna kan bli långa, och ofta blir man något av en mångsysslare, som både driver camping, lagar mat, är guide och arbetar med olika arrangemang. Det är lättare att försörja sig under vissa säsonger, framförallt sommar och vinter. Vintersäsongen i norra Sverige är längre än säsongen i södra Sverige.

Som egenföretagare gäller det att ha förmåga att själv hitta sina kunder, genom Internet eller samarbeten med till exempel med turistbyråer. Därför kan kunskaper i marknadsföring behövas. Entreprenörsanda är viktigt, eftersom egna arbetsinsatser och initiativförmåga är ett måste för den som ska jobba upp sin verksamhet till lönsamhet. Man måste vara beredd att kunna ta på sig en mängd olika arbetsuppgifter för att passa inom området. Samtidigt gäller det att kunna se nya infallsvinklar och ha förmåga att utveckla nya affärsverksamheter på ett kreativt och visionärt sätt.

Arbetstider
Som anställd eller som egenföretagare inom turismen har man ofta oregelbundna arbetstider eftersom arbetet oftast äger rum när andra är lediga.

Läs också i Yrken A-Ö om guide, resesäljare och turistinformatör, tre näraliggande yrken.

Förmågor

Förmågor som man behöver ha eller utveckla:

Ansvarsfull: Ett stort ansvar för människors välbefinnande, och det krävs därför ofta att man har ett utvecklat säkerhetstänkande.

Kundfokus: Genomgående för alla dessa yrken är att man måste ha förmågan att bemöta andra människor på ett välkomnande och professionellt sätt.

Serviceinriktad: Inom turismyrken möter man hela tiden många människor och behöver ha känsla för service.