Ramppersonal

Ramppersonal arbetar på flygplatser med att lasta och lossa bagage, gods och post. Lastningen sker manuellt med olika lyfthjälpmedel eller med truckar. Man arbetar ofta i arbetslag med andra, arbetet sker under tidspress. Det är bra att trivas med att jobba i ett högt tempo och att kunna samarbeta med de andra i gruppen.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Ramppersonal arbetar hos företag som arbetar med så kallad handling, exempelvis lastning och lossning av bagagepå flygplatser.

Arbetsuppgifter
Ramppersonal arbetar på flygplatser med lastning och lossning av bagage, gods och post. Lastningen sker manuellt med olika lyfthjälpmedel eller med truckar.

Det är ett rörligt arbete där man oftast arbetar i arbetslag tillsammans med andra. I ramppersonalens arbetsuppgifter ingår ofta att avisa flygplan innan de startar, att tömma toaletter, fylla på vatten och leverera varor till köket. På mindre flygplatser kan arbetet också innehålla bland annat skötsel av banor och gräsytor.

Arbetstider
Ramppersonal arbetar i två- eller treskift och oftast varannan helg. På de större flygplatserna arbetar ramppersonalen i skift som täcker hela dygnet.

Karriärvägar
Efter att ha arbetat en tid som ramppersonal, kan man söka till utbildning till säkerhetsansvarig för lastningen, Load Master / Team Leader. Möjlighet finns också att söka till utbildning för att utföra Pushback, alltså transport av flygplan till och från terminalerna på flygplatsen.

Förmågor

Förmågor som ramppersonal behöver ha eller utveckla:

Rörlighet: Att kunna röra sig smidigt eller snabbt.

Samarbetsförmåga: Kunna arbeta i grupp tillsammans med andra.

Styrka: Lastning och lossning innebär en hel del tunga lyft och förutsätter att man har god fysisk kondition.