Billackerare

Billackeraren arbetar mest med krockskadade och rostskadade bilar. Det som lagas kan vara plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Noggrannhet, tålamod och sinne för färg och form är viktigt för den som vill bli billackerare.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

En billackerare kan arbeta på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad. När en bil fått en plåtskada tas den först till bilskadereparatören, se avsnittet Liknande yrken. Efter att bilskadereparatören har lagat skadorna på bilen täcker billackeraren delar som inte ska lackeras med tejp, plast eller papp. Ibland får billackeraren en avmonterad dörr eller huv att arbeta med.

Arbetsuppgifter
Lackeringen görs i en speciell sprutbox, ett väl förslutet och tempererat rum som rymmer en bil. Enligt bestämmelser ska sprutboxen vara dammfri, ljus och väl ventilerad. Billackeraren arbetar mycket med vattenbaserade lackfärger, som alltmer har ersatt lösningsmedelsbaserade färger. Så kallade klarlacker är dock fortfarande baserade på lösningsmedel.

Ytan som ska lackeras sprutas med en så kallad slipgrund. Ytan slipas, tvättas och torkas sedan mycket noga. Inte ett dammkorn får finnas kvar när de olika lackeringsskikten med grundfärg, topplack och klarlack sprutas på. När lackeringsskikten är klara härdas lacken i en så kallad värmeugn. Bilen brukar därefter återgå till skadereparatören för komplettering av detaljer som har lossats och för städning.

Motivlackering görs av lackerare med sinne för motiv och färgkombinationer. Denna typ av lackering fordrar särskild utrustning och genomförs ofta på speciella verkstäder. Lackering av lastbilar, maskiner och bussar utförs av särskilda lackerare på speciella verkstäder.

Arbetsmiljö
Under arbetet bär billackeraren heltäckande skyddskläder och friskluftsmask. En billackerare kan själv utföra alla arbetsmoment eller vara specialiserad på någon uppgift.

Det är vanligt att lackerarna jobbar i arbetslag. Flera lackerare kan då jobba med olika moment på samma skada. Jobbar man i arbetslag är det vanligt med lagackord, som innebär att lönen styrs och fördelas inom laget baserat på hur många skador laget hinner med.

Förmågor

Förmågor som billackerare behöver ha eller utveckla:

Kreativ/Konstnärlig förmåga: Det är viktigt att ha känsla för färg och form.

Noggrannhet: Både för- och efterarbete kräver att man är noggrann.

Samarbetsförmåga: Det är vanligt att billackerare arbetar i lag.

Serviceinriktad: Förmåga att skapa goda relationer med kunder och arbetskamrater.