Bilförsäljare

Bilförsäljaren arbetar med att sälja nya och begagnade bilar. För att lyckas med arbetsuppgiften är det viktigt att bilförsäljaren kan skapa kontakt med kunder och vinna deras förtroende. Det är också en fördel med ett tekniskt intresse för bilar. Viktigast i arbetet som bilförsäljare är att skapa nöjda kunder samt ha förmågan att sälja.

Som bilförsäljare kan man arbeta både på små och stora bilfirmor. En del säljer enbart nya personbilar av ett visst varumärke. Andra bilförsäljare säljer begagnade personbilar och arbetar då med många olika bilmärken. Oftast jobbar man i bilhallen eller gör besök hos företagskunder.

Arbetsuppgifter
Bilförsäljare säljer nya och begagnade bilar till privatpersoner eller företag. Bilförsäljaren måste kunna lyssna på och sätta sig in i kundens behov. För att ge rätt information måste bilförsäljaren kunna en hel del fakta om bilarna de säljer. Kunden kan till exempel vilja veta vilka prestanda bilen har, hur mycket bränsle den förbrukar eller hur säker bilen är.

Bilförsäljaren informerar också kunden om finansieringsmöjligheter, serviceavtal och försäkringsvillkor. Bilförsäljaren blir ofta uppsökt av kunden och börjar vanligen med att visa bilen och låta kunden provköra den. Om kunden är intresserad av att köpa bilen startar förhandlingen om priset. Oavsett om det är en ny eller begagnad bil vill kunden oftast pruta på priset. Vid utlämning av bilen gör ofta bilförsäljaren en genomgång av bilen.

Vid försäljning till företag är det oftast bilförsäljaren som söker upp företagen och diskuterar företagets behov av tjänstebilar. En del i arbetet är också att erbjuda kompletta finansieringsprogram för fordon till företag.

Som bilförsäljare kan man också arbeta med leasingverksamhet, vilket innebär biluthyrning under lång tid till privatpersoner och företag. Bilförsäljare ska även kunna göra en värdering av inbytesbilar om kunden vill få hjälp med att sälja sitt gamla fordon.

För att få kunderna att återkomma vid nästa bilköp är det viktigt att bilen som kunden köpt har utrustats och anpassats på det sätt som kunden har begärt. Det är också viktigt att följa upp hur köparen upplever bilen efter att ha använt fordonet en tid.

Arbetstider
Vardagar mellan 9-18 är vanliga öppettider på bilfirmor och arbetstiden följer därefter. Arbetstid på helger och kvällar kan också förekomma.

Förmågor

Förmågor som en bilförsäljare behöver ha eller utveckla:

Initiativförmåga: Det är viktigt att möta kunderna i bilhallen och att hitta företag/kunder som vill köpa eller leasa bilar.

Förtroendeingivande: Eftersom bilar är dyra och kunden är mån om att göra ett bra köp måste man få kunden att känna förtroende och lita på att man säljer en bra bil.

Serviceinriktad: Förmåga att skapa nöjda kunder genom att ge en god serviceupplevelse.

Säljinriktad: Bilförsäljaren bör ha kunskap om de bilar som firman säljer. Viktigt är att ha förmågan att komma till kontraktsskrivning med kund.