Servitör/Servitris

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen gör följande prognos för yrket:

Hovmästare, servitörer och bartendrar

Medelgod

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att servitörer* kommer att möta en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på servitörer kommer att öka de kommande tio åren. Det beror dels på att vi blir fler i befolkningen, dels på att trenden att äta ute på restaurang väntas fortsätta. Många lämnar yrket efter en tid vilket betyder att det sker många ersättningsrekryteringar. ´

Tillgången på servitörer kommer att bli tillräcklig på fem och tio års sikt eftersom det kommer att fortsätta finnas många som vill arbeta i restaurangbranschen och ett nytt valideringsverktyg som kan underlätta att få in fler till yrket. 

* Arbetsförmedlingen gör ingen separat långsiktig bedömning för yrket servitörer men yrket ingår i yrkesgruppen servitörer, bartendrar och hovmästare. Bedömningen på fem och tio års sikt ovan gäller hela yrkesgruppen.


Prognosen är från februari 2016
Se hela prognosen på arbetsformedlingen.se/Yrkeskompassen

Servitörer arbetar på restauranger, hotell, konferensanläggningar med mera. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Arbetsuppgifter
Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren.

Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag vilken dryck som passar till maten ingår också i arbetet.

När gästerna ätit färdigt gör man i ordning notan och tar betalt. Man ansvarar också för att kassan stämmer. I arbetet ingår dessutom för- och efterarbete, till exempel att duka borden för att gästen ska få en trevlig miljö. Det är bra att ha ett sinne för detaljer som att se till att alla glas och bestick är putsade och salt- och pepparkaren är påfyllda.

Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Därför är det väldigt viktigt att man som servitör ger en god service så att gästerna får en bra upplevelse. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål om mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.

Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass. Som hovmästare tar man emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Hovmästaren eller restaurangchefen kan vara utbildad till sommelier (vinkypare) och arbetar då med att rekommendera vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda personalen ingår i arbetet.

Arbetstid
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del servitörer arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Förmågor

Förmågor som en servitör behöver ha eller utveckla:

Konstnärlig förmåga: Servitörer har ansvar för uppdukning av bord och för att miljön inne i restaurangen upplevs som trevlig av gästerna.

Samarbetsförmåga: Det är viktigt att kunna samarbeta med den övriga personalen på restaurangen.

Serviceinriktad: Att ge restaurangens gäster god service, ett bra bemötande och en bra upplevelse är målet med arbetet.

Simultanförmåga: Servitörer ansvarar för gästerna vid flera bord samtidigt och det är viktigt att kunna ge god service till alla.

Stresstålig: Under vissa tider kan det komma många gäster samtidigt och vara mycket att göra.