Behandlingsassistent och socialpedagog

Som behandlingsassistent, behandlingspedagog eller socialpedagog arbetar man med människor som har psykosociala problem av olika slag. Jobbet är ofta psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor.

Behandlingsassistenter, behandlingspedagoger och socialpedagoger kan arbeta på en institution, men man kan också arbeta med barn, ungdomar och missbrukare som bor hemma eller i ett kollektiv, till exempel ett behandlingshem eller ungdomshem. Arbetsplatserna drivs oftast i privat regi, men även av stat, kommun och landsting. Man kan också arbeta inom kriminalvården.

Som behandlingsassistent, behandlingspedagog eller socialpedagog arbetar man med barn, ungdomar eller vuxna som har svåra problem. Det kan exempelvis röra sig om barn som mår dåligt beroende på svåra uppväxtförhållanden med inslag av våld, övergrepp, missbruk av alkohol eller andra droger. Man kan även arbeta med personer som har missbruksproblem. En stor del av arbetet sker i den praktiska vardagen med klienterna.

Arbetet handlar mycket om att lyssna på och samtala med sina klienter. Ofta blir man kontaktperson för en eller flera personer som man får ett personligt behandlingsansvar för. Genom samtal, enskilt eller i grupp, försöker man hjälpa och motivera personen att förändra sin livssituation.

Målet är att hjälpa personen att leva ett självständigt och bra liv på sikt. Det kan handla om att komma ur ett beroende av droger, eller att få perspektiv på sådant som hänt i barndomen. Det är viktigt att ha tålamod och kunna hantera känslor av olika slag för att på bästa sätt kunna hjälpa klienten.

Arbetar man inom kriminalvården kan arbetet till exempel handla om att leda behandlingsarbetet och ge de intagna råd och hjälp i personliga, sociala och ekonomiska frågor. Man hjälper de intagna med kontakter i samhället utanför anstalten och förbereder dem inför frigivningen.

Samarbetet med kommunernas socialsekreterare, andra myndigheter som skola och arbetsförmedling samt med föräldrar och anhöriga, är en viktig del av arbetsuppgifterna.

Socialpedagoger med utbildning på högskolenivå kan även arbeta med andra arbetsuppgifter. Flera av dessa yrken finns beskrivna i Arbetsförmedlingens beskrivning av Socionomyrken. Läs gärna den för mer information.

Tjänstgöring på obekväm arbetstid enligt schema förekommer ofta.

Förmågor som en behandlingsassistent eller socialpedagog behöver ha eller utveckla:

Empatisk förmåga:
Förstå hur andra tänker och fungerar.

Kommunikativ förmåga: Förmåga att kommunicera med människor på ett tydligt sätt.

Pedagogisk förmåga: Lära ut och föra ut information på ett intressant sätt.

Sammarbetsförmåga: Förmåga att kunna samarbeta med andra.