Pizzabagare

Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar. Tempot kan vara högt, men arbetet består till stor del också av förberedelser av råvarorna som man använder. Det kan ofta ingå tillagning av annan mat. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt, det är viktigt att kunder bemöts på ett bra sätt. Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Pizzabagare arbetar i pizzabutiker, pizzerior, eller hos ett företag som levererar pizza, så kallade pizzabud eller på en restaurang. Pizzabagare kan vara egna företagare.

Arbetsuppgifter
Pizzabagare bakar pizzor, men många pizzerior erbjuder även annan mat som till exempel kebab, pasta, pajer, eller sallad.

Bakingen av pizzan ska ofta göras mycket snabbt. Men pizzabagare arbetar ofta mycket med förarbete. Man tillverkar pizzadeg, hackar, skivar och river grönskaer och andra råvaror som ska bli fyllning så att alla ingredienser finns till hands.

När en beställning kommer bakar man ut pizzadegen, fyller den och gräddar den i ugnen. Under senare år har det blivit vanligare att efter gräddningen lägga på ytterligare ingredienser på pizzan.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Som pizzabagare måste man vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt. Efter varje arbetspass städas köket vilket ofta ingår i arbetet. Det är också viktigt att ha kunskap om och kunna redovisa ingredienserna i maten som lagas så att de gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur stor pizzerian/butiken/restaurangen är. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt. Man kan också servera, plocka disk och diska. Att göra alla moment själv är typiskt för en mindre pizzeria eller pizzabutik.

Periodvis kan det bli många beställningar samtidigt som man bakar pizzan och har kundkontakt, vilket innebär att arbetet stundtals blir stressigt. Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer vilket gör att arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

Förmågor

Förmågor som en pizzabagare behöver ha eller utveckla:

Kommunikationsförmåga: För att ta emot beställningar och hantera kundkontakter behövs kunskaper i svenska språket.

Serviceinriktad: Det är viktigt att ge bra service till de kunder som beställer maten.

Stresstålig: Under vissa tider på dygnet kan det komma många beställningar och vara mycket att göra.