Bartender

En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt och det är bra att vara stresstålig, det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen gör följande prognos för yrket:

Hovmästare, servitörer och bartendrar

Medelgod

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att bartendrar* kommer att möta en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på bartendrar kommer att öka de kommande tio åren. Det beror dels på att vi blir fler i befolkningen, men också på att restaurangbranschen väntas växa i takt med att vi fortsätter att besöka restauranger i stor utsträckning. Många lämnar dessutom yrket efter en tid och behöver ersättas.

Tillgången på bartendrar kommer att öka och bli tillräcklig de närmaste tio åren. Det beror på att det även i fortsättningen kommer att finnas många som vill arbeta i restaurangbranschen och bartender kommer att fortsätta vara ett populärt yrke.

*Arbetsförmedlingen gör ingen separat långsiktig bedömning för yrket bartendrar men yrket ingår i yrkesgruppen servitörer, bartendrar och hovmästare. Bedömningen på fem och tio års sikt ovan gäller hela yrkesgruppen.


Prognosen är från februari 2016
Se hela prognosen på arbetsformedlingen.se/Yrkeskompassen

Bartenders arbetar på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar.

Arbetsuppgifter
Bartenders serverar drycker över baren till gäster, de blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Man serverar också tilltugg och även lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang kan bartendern även lämna ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

Bartendern ska ha kunskap om de olika drycker som serveras, deras smak, tillverkningsprocess och vad de passar till. Det ingår i arbetet att kunna ge gäster råd och rekommendationer kring deras beställningar. Att ge god service är en grundläggande del i arbetet.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, att miljön upplevs som trevlig av gästerna. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt med många gäster som vill göra beställningar samtidigt. Det är viktigt att kunna arbeta effektivt och trivas med ett tidvis högt tempo. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är man arbetsledare för bartenderar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

Arbetstider
Arbetstiden för en bartender är oftast schemalagd på kvällar och helger.

Förmågor

Förmågor som en bartender behöver ha eller utveckla:

Gott omdöme:
Som bartender är man ansvarig för att alkohol serveras på ett ansvarfullt sätt, det kräver att man har gott omdöme och kan innebära att man måste neka kunder att beställa.

Stresstålighet:
Arbetet sker tidvids i högt tempo och det är viktigt att kunna arbeta effektivt i sådana förhällanden.

Serviceinriktad:
Att kunna ge bra service och ha ett bra bemötande mot kunder är viktigt.

Simultanförmåga: Förmåga att tidvis hantera många kunders beställningar samtidigt.