Massör

En massör ger människor behandling genom tryck och töjning med sina händer som arbetsredskap. De flesta besöker massören för att få hjälp med någon typ av problem, främst smärta och värk eller för att förebygga problem i muskler. Andra tar massage som avslappning eller för välbefinnande.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

De flesta massörer driver eget företag och tar emot sina kunder på sin klinik och åker ut på företag för att ge behandlingar. Det finns också många som väljer att utbilda sig till massör som komplement till sin huvudsyssla. Ofta har personliga tränare, instruktörer och receptionister på gym även utbildning till massör.

Arbetsuppgifter
En massör arbetar i friskvårdande syfte genom att förebygga och motverka spänningar som skulle kunna förorsaka skador och problem vid senare tillfälle. Massören kan även behandla lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar.

För att kunna ge sina kunder rätt behandling behöver massören ha bra samtal med sina kunder. En massör är inte ställd under statens tillsyn på samma sätt som till exempel legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Men även massörer arbetar med att ge människor vård och hjälp och följer etiska regler. Liksom alla som arbetar i vårdyrken behöver även massören vara i god form. Arbetet är fysiskt tungt och det är viktigt att arbeta på ett ergonomiskt riktigt sätt.

Massörer samarbetar ofta med till exempel naprapater, sjukgymnaster och kiropraktorer. Dessa arbetar framförallt med kroppens leder medan massören enbart jobbar med kroppens mjukdelsvävnader som är hud, bindväv och muskler. Efter behandling hos exempelvis naprapat kan massören ge efterbehandling på kroppens mjuka delar med syfte att hjälpa patienten att komma igång med träning.

Det finns flera olika typer av massage där den klassiska massagen är den terapiform av massage som de flesta massörer i Sverige ger. Andra typer av behandlingsmetoder är idrottsmassage, thaimassage, avslappnande massage, friskvårdsmassage, spa massage och ansiktsmassage.

Vidareutbildning
Många massörer vidareutbildar sig inom andra kompletterande behandlingsmetoder så som hotstone och spa-behandlingar. Vanligt är också att ha dubbla yrkeskompetenser inom massage tillsammans med zonterapi, kostrådgivning eller taktil stimulering.

Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap om sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. En massageterapeut kan, förutom det en massör kan, jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. En medicinsk massageterapeut har yrkeshögskoleutbildning och arbetar precis som en massör med friskvård och hälsa men med patienter inom vårdsektorn. Den medicinska massageterapeuten har kunskaper att behandla problem i rörelseapparaten. Detta sker genom undersökning, tester och behandling av muskler och leder. Medicinsk massagterapi inriktar sig på att återfå och upprätthålla god fysisk funktion och samband med rörelse, aktivitet, hållning och hälsa.

Förmågor

Förmågor som massörer behöver ha eller utveckla:

Empatisk förmåga Förmåga att vara omhändertagande och kunna bemöta människor på bra sätt

Kommunikativ förmåga God förmåga att lyssna och förstå kunder.

God fysik Arbetet är fysiskt tungt och det är viktigt att arbeta på ett ergonomiskt riktigt sätt.