Maskör

Maskören skapar karaktärer med hjälp av smink, hår, peruker och masker. Mask- och perukdesignen ger stöd till skådespelarnas rollkaraktärer och bidrar till att berätta historien för publiken. Maskör är ett hantverksyrke som kräver konstnärlighet och samarbetsförmåga.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Maskörer är en liten yrkesgrupp som framförallt arbetar med teater och film. En del arbetar med TV-produktioner. Maskörer är ibland fast anställda men många arbetar som frilans och anlitas tillfälligt vid olika uppdrag.

Arbetsuppgifter
Inför en teateruppsättning eller filminspelning går maskören igenom manus och diskuterar rollkaraktärerna tillsammans med det konstnärliga teamet. I teamet ingår regissör, scenograf, kostymör och ljusdesigner. Inom teatern är maskören med under repetitionerna och arbetar fram ett designförslag som förankras hos regissör och skådespelare.

Maskörens arbete ger både stöd till skådespelarnas rollkaraktärer och bidrar till att berätta historien. I arbetet ingår att göra en grundlig research innan arbetet påbörjas. Maskören tillverkar sedan peruker, lösa masker, tänder, specialeffekter/lösa delar, friseringar, maskeringar och liknande.

Maskören använder olika hantverkstekniker för att bygga upp karaktärernas utseende. Till exempel ska karaktären kanske ha ett sår, en mustasch eller se äldre ut. Maskören tillverkar lösa masker genom att göra avgjutningar av ansikten. I arbetet ingår att klippa och färga håret på skådespelarna, detsamma gäller för perukerna. Maskören gör även håruppsättningar och arbetar ofta med olika epoker. I arbetet ingår budgetansvar då maskören ofta köper in sitt material själv.

Vid TV-produktioner samarbetar ofta maskören med makeup-artister, ljussättare och bildingenjörer. Vid TV-inspelningar är sminket viktigt eftersom den starka belysningen annars kan göra att personernas ansikten får onaturliga färger i utsändningen. Vid en större TV-produktion är maskören ofta arbetsledare för makeup-artisterna som enbart arbetar med smink.

Arbetsmiljö
Arbete med teater och film kräver att många specialiserade yrkesgrupper samarbetar. Vid en filmproduktion har maskören ofta en eller flera assistenter till hjälp som sköter arbetet under inspelning.

Arbetstider
Arbetstiderna är ofta oregelbundna och anpassas efter föreställningar och inspelningar. Arbete på kvällar och helger är därför vanligt.

Förmågor

Förmågor som maskörer behöver ha eller utveckla:

Finmotorik: Arbetet kräver hantverksskicklighet och fingerfärdighet.

Konstnärlig förmåga: Känsla för detaljer, färg och form är viktigt för att skapa karaktärernas utseende.

Kreativ förmåga: Kreativitet och förmåga att skapa nya uttryck är viktigt.

Samarbetsförmåga: Maskörer samarbetar ofta med andra yrkesgrupper.