Barnmorska

Barnmorskor ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. I arbetet ingår bland annat att göra undersökningar och ge smärtlindring vid behov. Barnmorskor arbetar också med preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling för barnlöshet, utbildning och information kring sex- och samlevnadsfrågor.

Barnmorskor

Mycket god

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att barnmorskor möter mycket goda möjligheter till arbete både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på barnmorskor förväntas öka under de närmaste tio åren. Det beror bland annat på den demografiska utvecklingen som innebär ett ökat antal födda barn. Detta kommer att öka behovet av barnmorskor.

Tillgången på barnmorskor väntas öka, men inte i den utsträckning som behövs för att möta efterfrågan under de närmaste tio åren. Detta beror bland annat på att det under perioden kommer vara stora pensionsavgångar som inte kommer kunna fyllas av antalet nyexaminerade. Antalet utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen planeras att utökas, vilket då kommer bidra till att öka tillgången.

Barnmorskor arbetar på mödravårdscentraler, förlossnings- och BB-avdelningar. De arbetar också på ungdomsmottagningar, ultraljudsmottagningar, gynekologiska vårdavdelningar och mottagningar, infertilitetsmottagningar och klimakteriemottagningar.

Barnmorskan arbetar med graviditets- och förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning, abortvård och gynekologiska hälsokontroller. De träffar ungdomar, kvinnor i olika åldrar, blivande och nyblivna föräldrar och nyfödda barn.

Vid en graviditet gör barnmorskan undersökningar för att kontrollera hur mamman och det väntade barnet mår. Barnmorskan stödjer och informerar de blivande föräldrarna om graviditet och föräldraskap. Att hålla i föräldrautbildningar ingår i arbetet.

På en förlossningsavdelning ansvarar barnmorskan för stöd och vård av mamman och hennes partner under födseln och under de första timmarna efter att barnet är fött. Kvinnan undersöks och barnets hjärtljud kontrolleras. Barnmorskan ger kvinnan smärtlindring vid behov, samt instruktioner och stöd under hela födseln. Efter förlossningen undersöker barnmorskan barnet och stödjer mamman vid första amningen.

På en BB-avdelning arbetar barnmorskan med eftervård och amningsrådgivning. Även på BB undersöker barnmorskan barnet och ger mamman omvårdnad. En stor del av arbetet handlar om att finnas till hands, ge råd och svara på frågor från mamman/föräldrarna.

Barnmorskan ger även råd och svarar på frågor om sex- och samlevnad, preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar. Detta görs oftast på mottagningar för kvinnor och män eller på ungdomsmottagningar. Barnmorskan skriver också ut preventivmedel. Barnmorskan vårdar kvinnan i samband med abort.

Arbetstid
Eftersom förlossnings-, BB- och gynekologavdelningar är bemannade dygnet runt, innebär det att arbetstiderna är under dagtid, kvällar och helger. Barnmorskor som arbetar på en mottagning arbetar oftast dagtid.

Förmågor som en barnmorska behöver ha eller utveckla:

Empatisk förmåga: Förmåga att ha förståelse för situationen som patienter och anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd.

Kommunikativ förmåga: I rollen ingår det att informera patienten och de anhöriga om hur behandlingen kommer att gå till och vad den innebär. Därför är det viktigt att kunna kommunicera på ett sätt som gör det lätt att förstå.

Noggrannhet: Att vara noggrann och kontrollera att arbetet är rätt utfört är väldigt viktigt vid exempelvis behandling och medicinering.

Självständighet: Barnmorskan handlägger självständigt normal graviditet, förlossning och eftervård. Barnmorskan ska kunna fatta egna beslut och självständigt utföra vårdåtgärder.

Uppmärksam: Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd för att kunna identifiera vilken vård patienterna är i behov av och kunna genomföra den på ett bra sätt.