Bagare och konditorer

Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att både vara kreativ, men också stresstålig och ha förmåga att organisera sitt arbete.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen gör följande prognos för yrket:

Bagare

God

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden för bagare och konditorer blir god både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på bagare och konditorer väntas fortsätta att öka under de kommande tio åren. En del bagare och konditorer lämnar yrket vilket innebär att behovet av ersättningsrekryteringar fortsätter att vara stort.

Tillgången på bagare och konditorer blir inte tillräcklig. Det utbildas helt enkelt inte tillräckligt många bagare och konditorer för att täcka behovet på arbetsmarknaden.


Prognosen är från februari 2016
Se hela prognosen på arbetsformedlingen.se/Yrkeskompassen

Bagare arbetar både större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell, restauranger m.m. och på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Alla typer och storlekar av bagerier och konditorier finns över hela landet.

Arbetsuppgifter
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas.

En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser. Arbetsuppgifter är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor.

I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

Arbetstider
Bagare och konditorer på industribagerier arbetar ofta natt och helgarbete förekommer. Även skiftgång kan förekomma.

Som bagare och konditor börjar man oftast arbeta tidigt på morgonen, men olika typer av bagerier har olika arbetstider. På bagerier som bakar och säljer till andra butiker börjar arbetspasset ofta mycket tidigt, medan arbetspasset ofta börjar senare på bagerier och konditorier som har egen servering.

Förmågor

Förmågor som bagare och konditorer behöver ha eller utveckla:

God fysik: Det förekommer tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och man står och går en stor del av arbetsdagen. Det kan fresta på knän, axlar och rygg, så det är viktigt att arbeta ergonomiskt.

Kreativ förmåga: Som bagare eller konditor ska man kunna skapa vackra bröd och bakverk utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det är även bra att kunna variera bakverken genom att förändra utseende och smak.

Organisationsförmåga: Som bagare och konditor behöver man kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även veta när råvaror beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt.

Stresstålighet: Man behöver klara arbete som tidvis sker i högt tempo.

Simultanförmåga: Det är bra att klara att göra flera saker samtidigt. När degen blandas kan man t.ex. kunna göra limpor av en annan deg, eller hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.