Köks- och restaurangbiträden

Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av restaurang eller vilket kök man jobbar i. Målet är dock lika för alla i yrket. Nämligen att göra ett förarbete som ger nöjda kunder som återkommer.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Restaurangbiträden eller köksbiträden arbetar ofta i ett storkök eller på restauranger. Man kan även arbeta i kök på sjukhus, skolor eller inom äldreomsorgen. Det kan även finnas lämpliga arbeten inom livsmedelsindustrin.

Arbetsuppgifter
Som regel arbetar ett köksbiträde ute i köket, medan ett restaurangbiträde har mer kontakt med kunderna. Idag är det dock många restauranger som använder båda benämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljer sig åt.

Vanliga arbetsuppgifter för ett restaurangbiträde kan till exempel vara att portionera upp mat, att ta emot betalning i kassa, servera gäster och att plocka bort disk från borden. I arbetsuppgifterna ingår också att diska och städa. Det kan ingå att plocka in varor som levereras.

Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetet handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.

Arbetstider
En del köks- och restaurangbiträden arbetar dagtid, men oftast har man schemalagda arbetstider där det ingår kvälls- och helgarbete.

Förmågor

Förmågor som ett köks- och restaurangbiträde behöver ha eller utveckla:

Stresstålighet: Under vissa tider kan jobbet som köksbiträde vara stressigt och tempot i restaurangen kan vara högt.

Samarbetsförmåga: Ofta jobbar man i ett arbetslag där det ingår andra köksbiträden/restaurangbiträden, kallskänkor och kockar. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.