Tågvärd

Tågvärdar kontrollerar biljetter, säljer mat och dryck i bistron och sköter högtalarutrop under tågresor. Som tågvärd kan man även ha ansvar för säkerheten på tåget tillsammans med lokföraren. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket företag man är anställd hos.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Tågvärdar kan vara anställda på olika transportbolag eller på bemanningsföretag. Det innebär att de ingår i en ombordpersonalpool och hyrs ut till tågbolag.

Arbetsuppgifter
Tågvärden arbetar före, under och efter tågfärden med varierande arbetsuppgifter. Under resan säljer och kontrollerar tågvärden biljetter. Tågvärden informerar om kommande anslutningar, hjälper resenärerna tillrätta och sköter högtalarutrop under färden. I arbetsuppgifterna ingår även försäljning i tågets bistro/café och servering i första klass.

Mellan stationerna kan tågvärden arbeta med administrativa uppgifter, till exempel statistikuppgifter. Det kan handla om att räkna antalet resenärer för att kontrollera om det behövs sättas in extra resurser under kommande resor. I andra fall kan tågvärden hjälpa resenärer att kolla upp kommande byten.

Efterarbetet kan bestå av att lämna över till nästa tågvärd eller att inspektera tåget vid slutstationen. Tågvärden tittar efter kvarglömda saker som skickas vidare till hittegodsavdelningen. Tågvärden ser också till att ingen är kvar på tåget och låser dörrarna. På nattåg har tågvärden ansvar för väckning av resenärer som ska stiga av längs med resan.

Som tågvärd kan man ha det övergripande ansvaret för säkerheten ombord tillsammans med lokföraren. Då kallas man för serviceledare, särskild ombordansvarig eller ombordchef beroende på vilket företag man arbetar för. I arbetsuppgifterna ingår att leda arbetet på tåget och sköta kontakterna med lokförare och trafikledning vid till exempel förseningar. När det är uppehåll vid en station ser man till att resenärerna kommer på tåget och att dörrarna stängs. Därefter ger tågvärden klartecken till lokföraren att köra vidare.

Arbetstid
Eftersom tågen går dygnet runt har man varierande arbetstider och övernattar ibland på annan ort.

Förmågor

Förmågor som tågvärdar behöver ha eller utveckla:

Serviceinriktad:
Det är viktigt att vara serviceinriktad och hjälpsam i mötet med resenärerna.

Stresstålig: Det är viktigt att kunna behålla lugnet i stressade situationer.

Handlingskraftig: Bra att snabbt kunna lösa problem som uppstår, till exempel vid förseningar med missade anslutningar som följd för resenärerna.

Kommunikativ: Det bra om tågvärden kan kommunicera på flera språk. Det är också viktigt att kunna läsa av situationer och avstyra konflikter.