Kock

Kockar arbetar med att laga mat på till exempel restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen gör följande prognos för yrket:

Kockar

God

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden för kockar förblir god både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på kockar väntas fortsätta öka under de kommande tio åren. Det beror dels på att vi blir fler i befolkningen, men också på att trenden att äta ute på restaurang väntas fortsätta. Behovet av kockar förväntas också bli större inom den offentliga sektorn. Många kockar lämnar yrket efter en tid, det innebär att behovet av ersättningsrekryteringar kommer fortsätta att vara stort.

Tillgången på kockar som utbildas inom gymnasieskolan förväntas inte bli tillräckligt. Framför allt är det brist på kockar med erfarenhet som gör att antalet inte kommer att vara tillräckligt på fem och tio års sikt. Ett nytt valideringsverktyg kan underlätta att snabbare få in nyanlända kockar från andra länder fler till yrket. Det kan mildra bristen något på sikt.


Prognosen är från februari 2016
Se hela prognosen på arbetsformedlingen.se/Yrkeskompassen

Kockar arbetar ofta inom hotell- och restaurangnäringen. Till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Arbetsuppgifter
Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det kan till exempel innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. Att baka bröd kan också ingå i jobbet. Kocken kan också ansvara för att göra menyer och att ifrån dem planera och göra inköp av varor.

Kockar har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att laga nya maträtter och testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Kockar måste hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Kocken kan ha en arbetsledande roll, om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock.
I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kökschefer som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Arbetsmiljö
Arbetsmiljön i köket kan vara varm och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer och det är viktigt att arbeta på ett ergonomiskt sätt. Tempot kan vara högt under vissa tider på dagen.

Arbetstider
En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Förmågor

Förmågor som är bra för kockar att ha eller utveckla:

Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Organisationsförmåga
: Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.

Samarbetsförmåga: Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.

Stresstålighet: Under perioder kan det bli mycket att göra samtidigt, för att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna arbeta även under tidspress.

Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.