Fotograf

Fotografer arbetar med stillbilder och rörliga bilder. Kameran är fotografens redskap för att berätta en historia, förmedla en känsla eller dokumentera en händelse. Fotografen arbetar med bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling.

De flesta fotografer är egenföretagare. Kunder kan vara reklambyråer, tidningar, företag eller privatpersoner. Generellt handlar arbetet mycket om att knyta kontakter, skaffa uppdrag och sälja bilder. En del fotografer arbetar med rörlig bild på TV- eller produktionsbolag som gör reklamfilmer, informationsfilmer, TV, dokumentärer eller filmer. Det är vanligt att fotografer både arbetar med stillbild och rörlig bild.

Grunden i fotografens arbete handlar om bildkommunikation – hur man kommunicerar via bilder och når ut med ett budskap. Fotografen arbetar huvudsakligen med bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling.

Bildkomposition handlar om att se hur olika delar i en bild samspelar med varandra. Kunskap om hur ljus fångas upp och gestaltas är fotografens viktigaste verktyg. Det handlar om att se hur ljus faller på föremålet eller personen, vilken slags ljus det är och hur skuggorna ligger.

Teknisk kunskap behövs för att kunna producera bilder snabbt och effektivt, men också för att kunna styra över bildresultatet. Med hjälp av bildbehandlingsprogram redigerar stillbildsfotografen bilden för olika ändamål, ofta i flera varianter. En annan arbetsuppgift är att hantera ursprungsinformation och rättigheter i bildens datafil för att den ska kunna arkiveras och copyright-skyddas.

Fotografer kan till exempel arbeta med pressbilder och förmedla nyheter. De kan jobba med reklam och fotografera bilder till annonser och broschyrer. En del fotograferar barn till klassfoton. Andra arbetar med porträttbilder och fotograferar exempelvis barn och brudpar i studio eller utomhus. Fotografer kan även arbeta med dokumentärfoto, till exempel att fotografera vilda djur.

Filmfotografer arbetar med rörliga bilder i film- och TV-produktioner. På TV kan fotografer arbeta i studio eller göra reportage. Ett fåtal filmfotografer jobbar med spelfilm. Filmproduktion handlar till stor del om samarbete, framförallt med regissören. Mycket av tiden läggs på att planera olika tagningar.

Fotografer kan ha varierande arbetstider, det är vanligt att jobba under kvällar och helger.

Förmågor som fotografer behöver ha eller utveckla:

Kreativ förmåga: Fotografen bör ha en förmåga att kunna berätta något med bilden, det är därför bra att vara kreativ och initiativrik.

Kommunikativ förmåga: Fotografen kommunicerar en berättelse eller ett budskap med bilder.

Serviceinriktad: Det är viktigt att vara lyhörd för beställarens behov och ha förmåga att skapa goda relationer.

Social förmåga: Det är vanligt att fotografera människor i olika sammanhang. Fotografen därför bör ha lätt för att få kontakt med människor och få dem att slappna av framför kameran.