Hudterapeut

Hudterapeuter arbetar med olika behandlingar för ansikte och kropp. Till hudterapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård. Det är också vanligt att hudterapeuter ger behandlingar för händer, fötter och naglar.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Många hudterapeuter har egen verksamhet men det blir allt vanligare med anställningar i yrket. Hudterapeuten arbetar vanligtvis på hudvårdssalong, SPA-anläggning, friskvårdsinstitut eller frisersalong. Hudterapeutens arbetsmarknad breddas, det blir allt vanligare att hudterapeutens kompetens även efterfrågas vid till exempel parfymeriavdelningar på varuhus eller på apotek. En stor del av hudterapeuterna arbetar utomlands, ofta på kryssningsfartyg. Privata hudläkare och plastkirurger behöver också hudterapeutens kompetens vid för- och eftervård och det gäller framförallt inom privata verksamheter. För att kunna arbeta med detta krävs en vidareutbildning i lymfdränage. Det är vanligt att hudläkare och plastikkirurger vill ha en hudterapeut som komplement till den medicinska verksamheten.

Arbetsuppgifter
En hudterapeut utför framförallt behandlingar för ansiktet. Det kan innebära att man gör hudanalys, rengör huden på djupet med peeling och tar bort orenheter, ger massage och lägger olika masker och krämer. Till hudterapeuten kommer människor för att få skönhetsvård men också för att få hjälp med hudproblem som till exempel oren hud. Eftersom hudterapeuten har kunskaper inom dermatologi, det vill säga kunskaper om hudens uppbyggnad, hudförändringar och hudsjukdomar, kan de ge råd och föreslå lämpliga behandlingar och produkter. De bedömer också när kunden bör söka läkare för sina hudproblem.

Det är också vanligt att hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr, konstnaglar och nageldekorationer. Hudterapeuter lägger makeup, färgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn och gör permanent ögonfransböjning och öronhåltagning. Viktiga egenskaper som hudterapeut är därför att ha intresse och känsla för färg, form och stil.

Att ta bort oönskad hårväxt är andra arbetsuppgifter. Till sin hjälp har hudterapeuten handverktyg som pincetter, ångbad och elektriska apparater. Epilering är en permanent hårborttagningsmetod där man med hjälp av ström tar död på de hårproducerande cellerna i hårsäcken. Andra metoder som IPL och laser använder ett ljus för samma effekt. Hårväxt kan också avlägsnas temporärt med vax och kallas då depilering

Olika typer av kroppsbehandlingar är också vanliga arbetsmoment för en hudterapeut. Exempelvis massage, SPA behandlingar, aromterapi, behandling av celluliter (gropar i låren) samt lymfdränage är några exempel. Lerpackning, örtinpackning, alginpackning och kurbad är behandlingar som ofta ingår i SPA behandlingar.

En hudterapeut utför behandlingar för såväl yttre som inre välbefinnande. Det yttre välbefinnandet innebär att man vårdar huden och gör kosmetiska behandlingar som förbättrar utseendet. Man arbetar också med inre välbefinnande i och med att de flesta behandlingar är avstressande, avslappnande och mycket sköna att få och många mår bättre när de känner sig fina. Som hudterapeut är det viktigt att tycka om att arbeta med människor, vårda och att ha känsla för service.

Förutom att göra behandlingar handlar en stor del om arbetet att hjälpa kunden att hitta rätt produkter för sina behov, ge råd om hudens dagliga skötsel och att sälja hudvårdsprodukter. Hudterapeuter säljer också hudvårdsprodukter och andra produkter och behöver därför ha god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

En äldre benämning på yrket är kosmetolog som använts allt mer sällan i takt med att yrket breddats.

Förmågor

Förmågor som hudterapeuter behöver ha eller utveckla:

Konstnärlig förmåga: Känsla och intresse för färg, form och stil.

Kundfokus: Det ä viktigt att tycka om att arbeta med människor.

Serviceinriktad: Känsla för service och att vårda.

Säljinriktad: En del av arbetat handlar om att sälja hudvårdsprodukter.