Hovslagare

Ridning är en folksport i Sverige, och travsporten växer. Hästintresset skapar arbetstillfällen för hovslagaren. Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. Noggrannhet och precision är viktigt för en hovslagare. Det krävs dessutom en förmåga att kunna hantera djur på ett bra sätt.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

De flesta hovslagare arbetar som egna företagare. Några få hovslagare är anställda vid till exempel djursjukhus och travbanor.

Arbetsuppgifter
Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med cirka sex till åtta veckors mellanrum måste hoven "verkas". Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte "verka" för mycket så att hoven börjar blöda. En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision.

Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. När hovslagaren är klar med verkningen provar de ut skon på hoven genom att varm- eller kallsmida skon. Sedan spikar hovslagaren på skon med en typ av spik som kallas söm. Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor.

Förr var det bysmeden som själv smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete, justeringar och sjukbeslag.

En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, som är varliknande bölder i hoven. Då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

Arbetsmiljö
Man bör inte vara allergisk mot djur, mögel eller damm.

Förmågor

Förmågor som hovslagare behöver ha eller utveckla:

God fysik: En god grundfysik är bra eftersom arbetet kan vara tungt för ryggen, höfterna och knälederna.

Noggrannhet:
Noggrannhet och precision är viktigt för en hovslagare, det är viktigt att djuren inte kommer till skada.
Självständighet: Arbetet är självständigt och ansvarsfullt.

Uppmärksamhet: Arbete med stora djur kräver uppmärksamhet för att undvika risker att bli skadad.