Däckmontör/Däck- och hjulmekaniker

Däckmontörer arbetar med att montera nya däck, laga punkteringar och skifta sommar- och vinterdäck/hjul. I arbetet ingår även att balansera däck och justera hjulinställning. Däckmontörer har mycket kundkontakter och därför är det viktigt att vara serviceinriktad. Att ge råd och informera om däck, fälgar och andra produkter är en del av arbetet.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Däckmontörer arbetar på däckverkstäder som tar emot personbilar och yrkesfordon. En del däckmontörer arbetar mobilt med servicebil som åker ut och reparerar och byter däck/hjul på plats.

Arbetsuppgifter
Däckmontörens arbete är inriktat på däck, fälg och hjul. Det blir allt vanligare att däckmontörer kallas för däck- och hjulmekaniker.

Arbetet innebär att däckmontören reparerar, monterar och servar däck/hjul på personbilar och yrkesfordon. Efter byte eller reparation balanseras däcken för att de inte ska skapa vibrationer i fordonen. Däckmontören använder en balanseringsmaskin som sätter fart på hjulet och visar var obalansen finns. Därefter är det däckmontörens uppgift att fästa motvikter på fälgen. Detta görs alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.

Hjulinställning kan också ingå i arbetet. Det görs bland annat för att hjulen ska rulla i rätt riktning och för att däcken inte ska slitas ojämnt. Däckmontören kan även arbeta med att regummera däck vilket innebär att ge ett utslitet däck en ny slitbana. Det gäller främst för tyngre fordon.

Exempel på andra arbetsuppgifter som förekommer på en däckverkstad:

● Byta avgassystem
● Byta glödlampor
● Serva och reparera AC-system
● Informera och ge råd om däcktyper, fälgar och tillbehör
● Ansvara för lager av sommar- och vinterdäck/hjul

En däckmontör som arbetar mobilt via servicebil reparerar däck/hjul hos kunder i akuta situationer. Arbetet kräver förmåga att handla snabbt och fatta beslut i pressade lägen.

Arbetsmiljö
Arbetet kan upplevas tungt eftersom hjulen ofta måste lyftas och flyttas för hand. Under vår och höst kan det vara högt arbetstempo.

Till sin hjälp att utföra arbetet har däckmontören specialverktyg, till exempel fordonslyftar och tryckluftdrivna handverktyg. Däckmontören har också monteringsmaskiner som hjälp att demontera och montera däcken.

Arbetstider
För däckmontörer som arbetar på däckverkstäder gäller arbete under dagtid. Jourberedskap ingår i arbetet för mobila däckmontörer som reparerar däck och hjul under alla tider på dygnet.

Förmågor

Förmågor som en däckmontör behöver ha eller utveckla:

God fysik: Däckmontören bör ha god fysik då arbetet på däckverkstad innebär lyft och hantering av däck och hjul i pressande arbetsställningar.

Kundfokus: Däckmontören bör vara serviceinriktad, tillmötesgående och lyhörd för vad kunderna vill.

Resultatinriktad: Däckmontören arbetar ofta i högt tempo och bör kunna producera serviceresultat på snäva tider.

Samarbetsförmåga: På en däckverkstad ingår samarbete med andra däckmontörer, särskilt vid däckskiften under vår och höst då flera montörer ofta hjälps åt att serva samma bil.