Däckmontör/Däck- och hjulmekaniker

Däckmontörer arbetar med att montera däck, justera hjulinställningar, laga punkteringar och byta till sommar- och vinterhjul. Däckmontörer har mycket kundkontakter och informerar om däck, hjul, fälgar med mera.

Däckmontörer arbetar på däckverkstäder som tar emot personbilar och yrkesfordon. En del däckmontörer arbetar mobilt med servicebil som åker ut och reparerar och byter däck på plats.

Arbetsuppgifter
Däckmontörens arbete är inriktat på däck, fälg och hjul. Det blir vanligare att däckmontörer kallas för däck- och hjulmekaniker.

Däckmontören reparerar, monterar och servar däck på personbilar och yrkesfordon. Efter byte eller reparation balanseras däcken för att de inte ska skapa vibrationer i fordonet. Däckmontören använder en balanseringsmaskin som sätter fart på hjulet och visar var obalansen finns. Därefter fäster man motvikter på fälgen.

Hjulinställningar ingår också i arbetet. Det görs för att hjulen ska rulla i rätt riktning och för att däcken inte ska slitas ojämnt. Däckmontören regummerar också däck, vilket innebär att ge ett utslitet däck en ny slitbana. Det gäller främst för tyngre fordon.

Exempel på andra arbetsuppgifter som förekommer på en däckverkstad:

●Byta avgassystem
●Byta glödlampor
●Serva och reparera AC-system
●Informera och ge råd om däcktyper, fälgar och tillbehör
●Ansvara för däcklager

En däckmontör som arbetar mobilt via servicebil reparerar däck och hjul hos kunder i akuta situationer. Arbetet kräver förmåga att agera snabbt och fatta beslut i pressade lägen.

Arbetsmiljö
Under vår och höst kan det vara högt arbetstempo eftersom man byter till sommar- eller vinterdäck.

Det förekommer tunga lyft men det finns specialverktyg till hjälp för att utföra arbetet. Till exempel fordonslyft och tryckluftsdrivna handverktyg. Däckmontören har också monteringsmaskiner som hjälp att demontera och montera däcken.

Arbetstider
Däckmontörer arbetar oftast dagtid. Under perioderna för däckbyte arbetar man ofta schemalagd övertid. Jourberedskap ingår i arbetet för mobila däckmontörer som reparerar däck- och hjul under alla tider på dygnet.

Förmågor

Förmågor som en däckmontör behöver ha eller utveckla.

Kundfokus: Däckmontören bör vara serviceinriktad, tillmötesgående och lyhörd för kundernas önskemål.

Resultatinriktad: Däckmontören arbetar ofta i högt tempo och bör kunna arbeta under tidspress.

Samarbetsförmåga: På en däckverkstad ingår samarbete med andra däckmontörer, särskilt vid däckskiften under vår och höst då flera montörer ofta hjälps åt att serva samma bil.