Guldsmed och silversmed

Guldsmeder och silversmeder är hantverkare som gör smycken och föremål av ädla metaller och är en av de äldsta hantverksformerna för metall. Det krävs teknisk skicklighet men även konstnärliga förmågor. Arbetar man i butik är det viktigt att ha känsla för kundkontakter. Många smeder är egna företagare och bygger upp sin kundkrets med hjälp av hantverksmässigt utfört arbete och servicekänsla.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. För att få reda på mer om hur arbetsmarknaden ser ut för yrket, titta på Statistiska Centralbyråns (SCB) och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Många guld- och silversmeder driver egen verkstad eller driver butik. Ibland är rörelsen en kombination av båda verksamheterna. Det är också vanligt att guldsmeder driver verkstäder med inriktning mot legotillverkning till smyckesfabrikation och service till guldsmedsaffärer.

Arbetsuppgifter
I yrket ingår att bearbeta material i följande processer: att legera, smälta, gjuta, valsa och bearbeta till plåt eller trådar. Materialen bearbetas ytterligare med hjälp av olika metoder som smidning, sågning, filning, hårdlödning, nitning, svetsning, gravyr och stämpling.

De vanligaste materialen är olika typer av ädelmetallegeringar (guld, platina, silver, palladium), men även ädelstenar, pärlor, ben och annat organiskt material, emalj, gummi, rostfritt stål, järn, icke järnhaltiga metaller (ex titan), ädelträ, glas och plast används.

Tyngdpunkten är hantverket där man gör en produkt i ett svep från bearbetning av material till slutfinish. Sedan kan man också specialisera sig på olika områden som tillverkning av, modeller, kedjor, emaljarbete eller juvelarbeten. Tillverkning av förlovnings- och vigselringar är en stor inkomstkälla.

Vanliga behandlingsmetoder av metallerna är slipning och polering. Men även galvanisering (en metall förses med ett tunt lager av annan metall) med olikfärgade guldbeläggningar eller andra ädelmetaller (silver, platina, rodium, palladium) och motsvarande galvaniska behandlingstekniker.

Numera gör CAD/CAM-teknik med så kallad rapid prototyping det möjligt att tillverka modeller av vax eller plast för senare avgjutning och serietillverkning i ädelmetaller. Rapid prototyping är ett samlingsnamn för ett antal digitala tekniker under snabb utveckling. Metoderna bygger på att man i datorn arbetar fram en tredimensionell modell, som sedan kan "skrivas ut" som ett tredimensionellt objekt.

Idag är många företag med inriktning mot så kallad CAD/CAM-teknik med rapid prototyping en möjlig ingång för guldsmeder som vill utveckla sin kompetens och yrkesinriktning. Man kan alltså gå från guldsmed med metallbearbetningskunskaper via CAD/CAM till prototyptillverkning och produktutvecklare för serietillverkning av alla möjliga produkter.

För silversmeder gäller allt ovanstående förutom att huvudprodukterna istället är så kallat profan- och sakralsilver. Sakralsilver är kyrkosilver med allt från ljusstakar till kors och kalk/bägare och andra föremål. Profansilver är allt från bestick till ihåliga föremål som te och kaffekannor, skålar eller fria objekt. De vanligaste teknikerna inom silversmide är att driva silverplåt, montera, cicelera (bearbeta föremålet med hammare) , trycksvarva, och smida.

Man kan även utveckla yrkeskunskaper inom emaljering, gravyr och fattning men då snuddar man vid andra yrken. Arbete med emalj är en specialisering som omfattar flera emaljtyper och emaljmåleri och finns mest i äldre smycken och så kallat korpusarbete. Som alternativ till emalj används idag ett keramiskt komposit material med namn Kolorit. Prydnadstekniker som kallas Niello eller Tula är går ut på att lägga till en svart metallblandning och forma olika mönster.

Förmågor

Förmågor som guld- eller silversmeder behöver ha eller utveckla:

Händighet:
Viktiga egenskaper inom yrket är bra finmotorik (händighet).

Kreativt tänkande:
Förmåga att tänka tredimensionellt, känsla för proportioner och färg, tålamod och fantasi.
Man bör kunna förvandla idéer och tankar till tredimensionella skisser där genomskärning, fogar, fattningar mm tydligt framgår samt att man har förståelse för vad som händer när man sammanfogar olikformade delar.

Kundfokus: Det är viktigt att vara lyhörd inför kundens önskemål och kunna förverkliga deras idéer samt att kunna sälja in och marknadsföra sig själv.

Synförmåga: Man bör ha god syn, åtminstone med kontaktlinser eller glasögon.