Florist

Floristyrket är ett hantverksyrke och har inslag av såväl praktiskt skapande som försäljning och administration. Känsla för service är viktigt eftersom man träffar många kunder i arbetet. Floristen skapar individuella och unika blomsterarbeten för en bred kundkrets. Man möter olika typer av människor i livets alla skeden och hjälper dem att förmedla känslor genom blommor.

Prognoser visar möjlighet att hitta jobb
Prognoserna kommer från Arbetsförmedlingen och visar möjlighet att hitta jobb inom olika yrken på upp till 5 års sikt och beskriver i vilken riktning utvecklingen är på väg när det gäller chanserna att hitta ett jobb. Men tänk på att man inte kan vara helt säker på att de slår in. Titta också på SCB:s och branschernas egna prognoser och lediga jobb.

Arbetsförmedlingen gör följande prognos för yrket:

Försäljare, fackhandel

Liten

Möjligheten till jobb på fem och tio års sikt
Arbetsförmedlingen bedömer att det blir hård konkurrens om jobben som försäljare inom fackhandeln både på fem och tio års sikt.

Efterfrågan på försäljare inom fackhandeln minskar något de närmaste tio åren. Den ökande e-handeln påverkar butiksförsäljningen och behovet av försäljare som arbetar i de fysiska butikerna fortsätter att minska. Antalet rekryteringar kommer ändå att förbli stort eftersom det finns många sysselsatta i yrket och personalomsättningen är hög.

Tillgången på försäljare inom fackhandeln blir mycket god. Detta beror på att det finns många som uppfyller de krav som ställs för anställning. Det är många ungdomar och andra som vill komma in på arbetsmarknaden som är intresserade av att arbeta inom yrket.


Prognosen är från februari 2016
Se hela prognosen på arbetsformedlingen.se/Yrkeskompassen

Florister arbetar i blomsteraffärer, handelsträdgårdar eller garden centers, en slags kombination av blomsterhandel och handelsträdgård.

Arbetsuppgifter
Florister skapar vackra buketter eller dekorationer av snittblommor, det vill säga blommor utan rot. De gör binderier till livets lyckliga och sorgsna skeden, så som brudbuketter, tärnbuketter, kyrkdekorationer till bröllop, men också begravningsbinderier som kransar eller kistdekorationer.

Floristen säljer också krukväxter och vissa plantor och behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter inne och ute så som julgrupper eller planteringar till andra högtider.

Många blomsteraffärer är anslutna till blomsterförmedlingsorganisationer. Via dem kan kunderna skicka blommor till någon i en annan stad eller ett annat land. Beställningar kommer ofta via Internet. En del blomsteraffärer har också uthyrningsverksamhet. De hyr ut växter till företag och organisationer och tar ibland också hand om skötseln.

I floristens arbete ingår även alla de uppgifter som förekommer i en affär. Man tar emot, packar upp och prismärker växter och andra varor. Man arbetar med att exponera varorna i butiken, ger service till kunder som kommer och tar betalt. Även administrativa uppgifter ingår som att köpa in varor.

Arbetstider

Arbetsbelastningen kan vara stor inför storhelger, till exempel vid studentexamen eller vid jultid, då det säljs extra mycket blommor. Många blomsteraffärer har öppet på kvällar och helger, vilket innebär oregelbundna arbetstider.

Förmågor

Förmågor som florister behöver ha eller utveckla:

Kreativ förmåga:
Skapandet med blommor kräver känsla för färg och form.

Serviceinriktad: Arbetet innebär mycket kundkontakter och det är viktigt att ge bra service.