Frisör

Frisörer har kunskap och färdigheter inom olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande.

Många frisörer är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har också anställda frisörer.

Arbetsuppgifter
Frisörer
arbetar på salonger med att ta emot kunder och klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra hårförlängningar eller håruppsättningar. Man gör även olika behandlingar för hår som hårinpackningar och massage. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar.

Frisöryrket är ett hantverksyrke som är kreativt och skapande. Man bör vara intresserad av och nyfiken på nya trender och mode för att kunna möta kundernas önskemål.

Frisörer kan också arbeta med brudklädslar och en del arbetar med peruker och toupéer. De flesta frisörer behandlar både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. Försäljning och rådgivning om hårvårdsprodukter är också en arbetsuppgift.

Arbetsmiljö
Frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Har man anlag för allergier är frisöryrket mindre lämpligt eftersom man kommer i kontakt med många olika kemikalier, metaller och ofta har händerna i vatten.

Arbetstid
Arbetstiderna är ofta dagtid. Vissa salonger har öppet på lördagar, söndagar och kvällstid.

Förmågor

Förmågor som frisörer behöver ha eller utveckla:

God fysik: Frisörer arbetar mest stående vilket kan påverka rygg, ben och axlar.

Kreativ förmåga: Ha intresse för skapande samt känsla för form, stil och proportioner för att kunna se vad som passar kundens ansiktsform och personlighet är viktigt.

Social förmåga: God förmåga att få kontakt med människor och att ge god service.

Säljinriktad: En stor del av arbetet handlar om att sälja hårvårdsprodukter.