Hjälp! Hur väljer jag rätt gymnasieprogram?

Du står inför ett tufft val. Hur ska man veta vad man vill göra resten av livet när man inte ens varit ute i yrkeslivet än? Här får du tips och inblick i både yrken och utbildningar.

Skrolla vidare nedåt

Vad är din talang?

Visste du att ...

..ett yrkesprogram ger stor valfrihet? Börja jobba direkt eller plugga vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja ämnen som ger grundläggande behörighet till universitet och högskola

Yrkesprogram eller högskoleförberedande program? Häng med Gymnasievalen och få svaret! 

Vad passar dig? Plugga vidare på universitetet efter ett högskoleförberedande program eller skjuta upp valet och välja ett yrkesprogram istället? Häng med Gymnasievalen och få svaret!

Spela nu

Visste du att ...

…du kan gå alla yrkesprogram som lärling? Du går då minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser. Det ger samma examen som om du läser ”som vanligt” på en skola.

Hur väljer jag rätt gymnasieprogram?

Frågorna kan vara många inför gymnasievalet. I den här filmen berättar vi mer om gymnasieskolan och svarar på frågor från elever.

Filmen Att välja till gymnasieskolan finns textad på flera språk. Du hittar filmerna i spellistan Gymnasieskola – gymnasievalet i Skolverkets youtubekanal.

Visste du att ...

…efter ett yrkesprogram får du en yrkesexamen som gör att du kan börja jobba direkt?

Har dina föräldrar koll på hur gymnasieskolan fungerar?

Be dem göra vårt test här nedan.

Fråga /

Sant Falskt

Du fick 0/ rätt!

Gör om testet

Visste du att ...

…du har rätt att läsa in grundläggande behörighet till högskolan inom alla yrkesprogram?

Välj smart: 5 tips från SYV

 • 1

  Plugga det du gillar

  Välj ett gymnasieprogram som intresserar dig. Jämför vad skolorna erbjuder. Kanske vill du kunna läsa ett visst språk? Kunna syssla med en speciell idrott? Eller arbeta enligt ett visst arbetssätt? Utgå från dig själv!

 • 2

  Öppna för jobb

  Fundera över vilken typ av jobb som passar dig. Vad blir du glad av att göra? Kolla också vilka jobb som kommer att behövas framöver. Inom flera branscher är det stor brist på arbetskraft. Beskrivningar av yrken och prognoser hittar du här www.arbetsförmedlingen.se

 • 3

  Välj kurser som ger rätt behörighet

  Se till att den skola du väljer har de kurser som leder till det yrke du är intresserad av och/eller som ger dig behörighet om du planerar att studera vidare efter gymnasieskolan. Tänk på att även yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet, förutsatt att du väljer rätt ämnen. Yrkesprogrammen ger dessutom behörighet till hundratals utbildningar på yrkeshögskolan, medan de högskoleförberedande programmen främst är inriktade på vidare studier på universitet och högskola.

 • 4

  Missa inte språket

  Språk blir allt viktigare. Kolla att den skola du vill gå erbjuder de språk du önskar. Kanske vill du även gå ett av dina gymnasieår utomlands? Högre kurser i engelska och moderna språk ger dessutom extra poäng när du söker till högskolan.

 • 5

  Gå klart!

  Det är ditt liv, så låt inte andra styra ditt val. Den som har absolut sämst chans att få jobb är den som hoppar av och inte slutför gymnasieskolan. Välj därför ett gymnasieprogram som utbildar dig för det jobb du vill ha eller ger dig den behörighet du önskar. Då känns det lättare att genomföra sina gymnasiestudier.

Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare. Lycka till!

Visste du att ...

…yrkeshögskolan erbjuder yrkesinriktade utbildningar efter gymnasieskolan, skräddarsydda och framtagna i nära samarbete med arbetslivet? Utbildningarna finns inom många olika områden. Yrkeshögskoleutbildningarna kan leda till en yrkeshögskoleexamen (minst ett år) eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen (minst två år).

Heta jobb!

Skaffa en yrkesexamen och få jobb snabbt. Kolla in några yrken där du verkligen behövs.

Väktare

Murare

VVS-Montör

Skogsmaskinförare

Kock

Inköpare

Hotellreceptionist

El- och signaltekniker

Svetsare

Sjukvårdare

Textildesigner

Bussförare

Visste du att ...

…du kan söka jobb utomlands direkt efter ett yrkesprogram? EU:s medlemsländer samarbetar för att det ska vara lätt att jobba i Europa.